ZéBé 2010.11.26. 00:47

Rejtő Jenő – A drótnélküli gyilkosság

Három fiatal - Henry, az aranyifjú, Bob, az orvos, aki lusta praktizálni, és Jojo, a gyönyörű lány - gondban van – pénz kéne szerezni. Szerencsére rendelkezésre áll egy gazdag nagybácsi – ez a nagybácsi azonban fukar, és ósdi elveket vall arról, hogy mennyi pénzre van szüksége egy nagyvilági életet élő, modern fiatalnak. Ráadásul a benszülöttjeivel is rosszul bánik, nem biztosít nekik orvost az őserdőben. Egy fiatal alkalmazottja, Nelson, aki folyton veszekszik vele, hogy adjon orvost és gyógyszert a benszülötteknek, ezúttal is elutasításra talál.

A srácok elhatározzák, hogy megszerzik az örökséget. E célból akár hajlandóak volnának megölni az öreget. Henrynek, a család eszének nagyszerű gondolata támad. Elég, ha csak azt a látszatot keltik, hogy a bácsi meghalt. E célból ravasz tervet eszel ki.
A bácsi rendszeresen vendégül látja régi barátját, aki ilyenkor a sárga földig leissza magát, és elalszik 24 órára. Ezalatt a bácsi meglátogatja a kapitány feleségét, akinek valaha ő is udvarolt, de az asszony mégis csak a brutális kapitányt választotta. Henry úgy dönt, hogy nem hagyják aludni a kapitányt, hanem visszaküldik a hajóra, azzal, hogy a rendőrség el akarja kapni. Így majd magával viszi az öreget, aki nem tud visszajönni három hónapig. Ezalatt már csak egy búcsúlevelet, és egy hullát kell prezentálni, és ők megkapják az örökségüket. A bácsi levelét, melyet más célból írt, kint hagyják a ruhájával a tengerparton, hogy mindenki azt higgye, a tetemet elvitte a víz.

Azonban amikor felbontják a végrendeletet, kiderül, hogy az öreg csak havi öt fontot hagyott rájuk, egyébként minden mást az intézőjére, Krőger úrra hagyott. Ráadásul egy szétvert fejű tetemet találnak a parton, a bácsi ruhájába öltözve – így azt hiszik, hogy a kapitány valóban megölte a bácsit. Mivel az is kiderül, hogy a búcsúlevél sem valódi, hanem nekik írta az öreg, a menekülés mellett döntenek. Henry magára vállalja a gyilkosságot, Bob, és Jojo pedig segítséget kér Nelsontól, aki orvost és gyógyszert szokott követelni, ő pedig felajánlja, hogy szökjenek el vele az őserdőbe, így Bob és Jojo elmegy az őserdőbe orvosnak, és nővérnek.

A hónapok során a két fiatal megkomolyodik. Nem hallanak híreket Henryről, csak annyit tudnak, hogy börtönben várja az ítéletet. Közben kitör a kolerajárvány, de az erdőben dolgozó fehérek nem hajlandók eleget tenni az egészségügyi előírásoknak, mert az csökkentené a hasznot, amit termelnek. Henryt azonban halálra ítélik. Eljön a kivégzés napja, Henry már a bakó előtt áll, amikor feltűnik a színen a nagybácsi.

Kiderül, hogy nem halt meg, a bomló tetem, amit a parton találtak az ő ruhájában, az a jóbarátja, a kapitány, akit inasa vert agyon egy fejszével, mert rosszul bánt vele. Henryt elengedik a börtönből. Kiderül, hogy a bácsi elvette feleségül a kapitány nejét, és már meg is született a gyermekük.

Ekkor azonban más probléma is adódik: valaki feljelentette a nagybácsit, hogy a birtokán rosszul bánnak a benszülöttekkel, és nem tesznek eleget a kolera elleni védekezésnek. Vizsgálóbizottság indul el az erdőben lévő birtokra – azonban meglepődve látják, hogy minden a legnagyobb rendben van. Jojo ugyanis annyira belejött a nővérkeszerepbe, és Bob az orvoslásba, hogy fellázították a benszülötteket a fehér intézők ellen, azok akarata ellenére kiirtották, és lefertőtlenítették az ültetvényt.

Mindenki boldog, Jojo hozzámegy Nelsonhoz, Bob megszerette az orvoslást, a bácsi neveli a gyermekét régi szerelmével, a kapitány volt nejével, csak Henry marad a régi nagy kópé.
 

Szólj hozzá!